dilluns, 4 d’abril del 2011

Sistemes càrstics

Un sistema càrstic està caracteritzat per processos de dissolució de roques calcàries i de guix per l’acció de l’aigua infiltrada al subsòl, generant un relleu determinat, com ara coves o dolines (enfonsaments del terreny).
El tret característic de les àrees càrstiques és la circulació subterrània de les aigües. Entre els punts d'infiltració de l’aigua i els de sortida, la circulació s'estableix aprofitant els punts febles de la capa de roques i dóna origen a un sistema de cavitats, pous i galeries on l'aigua, escolant-se lliurement o a pressió, genera processos d'erosió i de dissolució.
Les aigües alimenten un aqüífer que circula subterràniament, aquesta aigua subterrània sorgeix a superfície per la pressió del sistema que provoca que l’aigua ascendeixi a través d’escletxes i fissures dels materials geològics en sentit vertical fins sortir a la superfície en forma de surgències.
Amb el temps el pas de l’aigua que ascendeix des de les roques calcàries del subsòl cap a la superfície va dissolent els guixos de las capes intermèdies, creant cavitats o forats que en enfonsar-se a superfície i omplir-se d’aigua, provoquen la formació d’estanyols.













Estanyol d'en Montalt, La Puda. Banyoles.




Hi ha dos tipus de formes:

Exocàrstiques: exterior. Depressions que s'acomulen les aigües d'escolament formant dolines.

pòlie: gran plana tancada, de fons pla i parets escarpades
toves: concrecions calcàries formades per la precipitació de carbonat Ca sobre la vegetació aquàtica en els llacs i aiguamolls.

Endocàrstiques: interior. S'acostumen a fer avencs per a on l'aigua flueix lateralment i es formen galeries. Hi ha una zona de flutació on les galeries queden o no submergides segons el nivell que assoleix l'aigua. La precipitació calcita origina un gran nombre de concrecions de formes diverses, tenen la característica de posseir una estructura interna en bandes en que són circulars i concèntriques.

TIPUS:

EXOCÀRSTIQUES





1. Dolina: depressions formades per dissolució o enfonsament del sostre de cavernes subterrànies.












2 Gorja: Pas estret entre cingleres.







ENDOCÀRSTIQUES





3 Avenc: cova vertical, on l'aigua circula verticalment.








4 Diàclasis: fractura de les roques causada per refredament en les roques ígnies o per relaxament d'esforços en les roques sedimentàries.







5 Estalagmites: gota d'aigua que deixa carbonat Ca a dalt, i quan cau queda a baix.









6 Cova:












7 Estalagtites: precipitacions de carbonat Ca degut a la pujada de temperatura, pèrdua de CO2 i després precipita al sostre.







8 Columna: quan es fusionen les estalagtites i les estalagmites.

9 Galeries: l'aigua flueix lateralment, al fons acostuma a quedar cobert d'argila, sorres i graves.

10 Travertins:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada